PASSZÍVHÁZ

A passzívház nem egy különleges, egyedi, másutt nem használt technológiák és anyagok felhasználásával tervezett és megvalósított épület, hanem „mindössze” a már ismert építési eljárásokkal és anyagokból létrehozható, nagyon jó minőségű ház, amely annyiban tér el bármely más épülettől, hogy megfelel három – a fajlagos fűtési energiaigényre, a légtömörségre és a fajlagos összes primerenergia szükségletre vonatkozó – peremfeltételnek.

(Képek forrása: www.teglapalyazat.com)

“A passzívház (németül Passivhaus) a világ több országában az energiatakarékos épületekre alkalmazott német minősítési rendszer.

A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérsékletet biztosítása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül.

A passzívházak kiemelkedő hőszigetelésüknek köszönhetően nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert, de azért valamilyen fűtésre szükség van.
A kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges viszonylag alacsony hőmennyiséget főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik.
A minősítési rendszer nem köti ki az épület típusát, lakóházak mellett alkalmazták már például irodaépületekre, iskolákra, illetve korábbi építésű és később felújított épületekre is.
Az első passzívház 1990-ben épült a németországi Darmstadtban. A szabvány gondozásáért és a minősítésért felelős Passivhaus-Institutot 1996-ban hozták létre ugyanott. Azóta több mint 32 000 passzívház épült Európa-szerte.” (Wikipédia)

(Képek forrása: www.passzivhaz-magazin.hu/pluszenergia-haz-passzivhaz-epitesi-moddal-1-resz/)

Fontos apróságok passzívház építésekor:

  • Higiéniai szempontból csak tiszta, friss levegős rendszert feltételez, az épületből elszívott levegő visszaforgatását pedig nem javasolja;

  • A légcsere mennyiségét a higiéniai szükséglet határozza meg, még véletlenül sem az esetleges fűtési igény;

Mit jelent az, hogy higiéniai szükséglet?

A lakás levegője legyen mindig:

  • Friss, oxigéndús,
  • Alacsony CO2 tartalmú,
  • Megfelelően alacsony páratartalmú,
  • Tiszta, por- és pollenmentes,
  • Megfelelő hőmérsékletű.